Allmänt, NFL, Sport NFL, bellichick, brady, packers, panthers, patriots, tränare

En tränares betydelse

Jag försöker ofta påpeka betydelsen av hur viktig tränaren är för ett lag, en franchise, i NFL.
Själva spelet är mer eller mindre som ett schackspel mellan huvudtränare och koordinatorer, där du måste anpassa din gameplan efter motstånd och hur du tror att motståndaren lägger upp sin gameplan mot ditt lag.
Du ser helt enkelt inte något lag som kör samma matchplan match efter match oavsett motstånd som exempelvis Barcelona. Jag skulle väl vilja påstå att alla spelare inom NFL håller såpass hög klass och framförallt tycker jag tränarna är överlägsna sina kollegor inom fotbollen vilket gör att det inte håller att vara förutsägbar. Inte för att ta ifrån betydelsen av taktik inom fotbollen men personligen tycker jag det är viktigare att ha en tydlig filosofi och struktur som genomsyrar föreningen. Men det är en helt annan diskussion.
 
Denna säsongen kan vi även se ett tydligt bevis på hur viktigt det är med kontinuitet i tränarstaben i NFL (och självklart även i andra sporter, men låt oss fokusera). Efter ett år med ett rekordantal obesegrade lag in i vecka 7 och med nu hela tre lag obesegrade efter vecka 8 så kan vi se ett mönster i dessa lag.
Både Patriots (Bill Bellichick) och Bengals (Marwin Lewis) har huvudtränare som tillsammans har haft positionen i 29 år, längst i hela NFL. Panthers, som även de är 8-0, har Ron Rivera som är inne på sitt femte år vilket är rätt så mycket i NFL. Rivera var vid ett tillfälle på väg att få foten men Panthers beslutade att förlänga istället, och resultatet är otroligt. Räknar jag med fjolåret, så har Panthers 12 raka vinster i grundseriesammanhang, vilket är den just nu längsta aktiva vinststreaken.
 
Kontinuitet är helt enkelt en av de viktigaste byggstenarna i en organisation och framförallt Patriots har lyckats med detta. Det är möjligtvis enkelt att behålla sin tränare när man har en av de bästa tränarna någonsin men är det någon tränare som verkligen har lyckats implementera ett system inom organisationen så är det Bellichick. Till synes alla spelare är utbytbara, för alla spelare är handplockade och funkar perfekt i systemet, men verkar samtidigt inte ha någon framgång i andra lag.
 
Ta nyaktuella Wes Welker (klar för Rams) som exempel. I sin tid i Patriots gick han till 5 pro bowls och ses som en av (om inte den allra bästa) de bästa slot recievers någonsin. Så fort han lämnade Patriots för Denver så sjönk dock produktionen och han såg inte ut att kunna skapa samma separation längre som i Patriots. Istället så tog Julian Edelman över och nu ses han som ligans bästa slot reciever. Tillfällighet?
Även aktuelle Dion Lewis (tyvärr skadad för säsongen) är ett klockrent exempel. Draftad av Eagles i 5e rundan 2011 och hade inte spelat en match på två säsongen innan han skrev på för Patriots. Ingen visste vem han har, och den här säsongen har han fått försvarare att tackla luft mer än någon annan och har varit lagets största utropstecken och har gett laget en mångsidighet som Blount saknar. Tillfällighet?
 
Bellichick skapar spelare att lyckas i hans system. Och jag vill gå så långt att även Tom Brady är en produkt av hans system. Brady var ingen talang för 1a rundan, men han blev tagen av Patriots i 6e rundan och utvecklades till den han var. När Brady blev skadad och var borta en hel säsong (2008) så tog Matt Cassel över och han vann hela 11 matcher (tillfällighet?). Detta gör att jag tror att Jimmy Garoppolo kommer kunna ha stor framgång i Patriots även han och jag har faktiskt svårt att tro att Brady kan prestera på samma sätt i en annan organisation. Varför skulle Brady vara annorlunda än alla andra 3e-7e rundan spelare som New England har förädlat? De personer jag tror skulle saknas mest i Patriots i dagsläget skulle vara Rob Gronkowski, huvudtränare Bellichick samt offensiva koordinatorn Josh McDaniels. För det jag ser vecka efter vecka hos Patriots är inte att Brady kastar pass igenom hårnålar till sina mottagare, utan en tränarstab som är överlägsen på det schackspel som är amerikansk fotboll.
 
Du kan helt enkelt inte vinna en match, oavsett hur bra spelare du har, om du inte lyckas förutse motsåndarnas nästa spel eller blotta deras svagheter. Med det här inlägget vill jag upplysa om hur viktigt rätt tränare kan vara för ett lag och spelare (se Tampas värvning av Dirk Koetter för att hjälpa Jameis Winston), och hur viktigt det är med kontinuitet i det långa loppet. Är det något lag som speciellt jobbar med kontinuitet inom hela laget (inte bara tränare) så är det Green Bay Packers som fokuserar mer på att förlänga med deras spelare, snarare än att jaga stjärnor under free agency perioden. Det har skapat en enorm kemi i laget, framförallt mellan Aaron Rodgers och hans mottagare.
 
Även om inte resultaten kommer under de första två åren, så kan du kanske efter fem år ha ett obesegrat lag åtta veckor in i säsongen. Ge tränaren en chans till, fråga bara Panthers och Ron Rivera.
 
Packers kan verkligen det där med kontinuitet och Mike McCarthy har varit huvudtränare sedan 2006.